10 - Van der Meerstraat 36 - Leendert de Boer

Op een en twintig jarige leeftijd maakte ik mijn eerste beeldhouwwerk. Ik bewonderde de beeldhouwwerken van vaak uit lindenhout gesneden heiligen die te zien waren in de Rooms- katholieke kerken. Vanaf die leeftijd ben ik allerlei soorten hout gaan verzamelen voor mijn sculpturen. Nu nog gebruik ik soms stukken hout die ik zestig jaar geleden verkregen heb. Het zijn allemaal harde en duurzame houtsoorten die niet aangetast worden door insecten en niet vervormen door warmte, kou of vochtige lucht. Er zitten heel wat houtsoorten bij die nu niet meer als boomstam ingevoerd mogen worden, zoals ebbenhout, grenadille en palissander.

Heel mooi is overigens het eikenhout dat ik tegenwoordig gebruik. Dit komt van oude meubels die ik bij de recycling koop. Dit hout krimpt niet, zet niet uit en verbuigt niet. Hiervan heb ik menselijke figuren gemaakt die ik drie jaar geleden bij Open atelier heb geëxposeerd.

Mijn bewondering gold ook de primitieve kunst, zoals de Afrikaanse kunst en die van de Eskimo’s. Waar de Eskimo’s woonden, groeiden geen bomen: het materiaal dat ze bewerkten voor hun kunst was drijfhout of het ivoor en been van de zeedieren die ze vingen om zich van voedsel te voorzien. Ik heb naar aanleiding van mijn bewondering voor hun kunst een cursus beenbewerking gedaan en vanaf toen heb ik heel veel sculpturen gemaakt van hout in combinatie met been.

Bijna al mijn beelden zijn geïnspireerd door de menselijke figuur, dieren of planten. Ik denk dat dit komt doordat ik vijf en dertig jaar biologieleraar ben geweest.

Behalve beeldhouwer ben ik eveneens tekenaar en schilder van vooral de menselijke figuur en de natuur.

Beeldhouwwerk en tekeningen