26 - Venestraat 16, Museum Nijkerk - René Bleeker

Urbex fotografie

'I have always looked upon decay as being just as wonderful and rich an expression of life and growth.'

(Henry Miller, author 1891-1980).


Verlaten domeinen, dat is waar het in urbex fotografie allemaal om draait. Treed in de voetstappen van reeds lang geleden verlaten zielen, door huizen die veranderd zijn tot stof. Loop door donkere zalen, smalle natte koude kamers en zie geroest metaal. Stukken hout vallen van het plafond met een harde dreun op de vloer.

Het is een reis door een vreemde wereld. Soms is net alsof je beweegt door een horrorfilm. Als je een gebouw binnenkomt ben je in eerste instantie verbaasd en verrast door de schoonheid van de architectuur, maar ook door het verval. Het eerst half uur maak je geen foto’s, maar ben je alleen aan het verkennen. Je probeert je te verplaatsen in de tijd dat het gebouw was bewoond en normaal functioneerde. Alsof je in een trance komt. Daarna ga je pas nadenken over hoe je dit alles zo mooi mogelijk kunt gaan vastleggen en welke technieken het beste passen bij het natuurlijke licht dat aanwezig is.

Urbex fotografie geeft je een grote waardering voor de lokale geschiedenis en je voelt affiniteit met elke locatie en de omringende gemeenschap. Ik heb het geluk om al mijn avonturen te kunnen laten zien door middel van prachtige sets van foto's.